De voorbije weken hebben diverse nationale en internationale organisatoren aangekondigd dat ze hun verkiezing en finale noodgedwongen zullen verplaatsen. Sommigen opteren er zelfs voor om uit te wijken naar 2021 want niemand kan zekerheid scheppen hoe het vreselijke Covid-19 zal evolueren tijdens de komende maanden. Eerder schreven we al dat het een moeilijke maar bijzonder correcte beslissing is als een organisator zijn verkiezing on hold zet of verplaatst.

Het heeft immers geen enkele zin om de kandidates zand in de ogen te strooien zolang er geen duidelijkheid is over de toekomst van publieke events of activiteiten in groep. Organisators die de komende maanden koste wat het kost hun verkiezing willen laten doorgaan kunnen hun finalistes nooit de intensieve en gevarieerde voorbereiding bieden die in normale omstandigheden wel mogelijk is. Is het correct om deze meisjes ondanks de huidige restricties en omstandigheden aan te sporen om zwaar te investeren in hun deelname?

Sommige organisatoren zullen hun regerende Miss en Eredames enkele maanden of zelfs een jaar extra geven aangezien ze in 2020 talrijke opportuniteiten niet kregen. Dat lijkt ons alvast een respectvolle beslissing tegenover de laureates.

Het is uitkijken of de organisaties achter de grandslams – Miss Universe, Miss World, Miss Supranational en Miss International – binnenkort met transparant nieuws zullen komen over de 2020 editie van hun verkiezing. De national directors van Miss Universe kregen alvast te horen dat ze hun 1e Eredame van de voorbije editie mogen afvaardigen. Dat zorgt ervoor dat ze nu niet halsoverkop een verkiezing moeten organiseren. Komt daarbij nog eens de vraag of het realistisch is om meisjes uit alle hoeken van de wereld samen te krijgen op één plaats dit najaar… Niemand weet op dit moment hoe het luchtverkeer zal evolueren vanaf september. Er valt bovendien ook te vrezen dat sommige sponsors wellicht zullen afhaken door het grote economische verlies in 2020.

En dan zijn er nog de organisaties die hun finalistes of winnares kiezen via een online selectie. Objectief gezien weet iedereen dat een echte casting of finale met uitgebreid jurygesprek en alle andere facetten van de competitie nooit kunnen geëvenaard worden door een oppervlakkig online concept waarbij je slechts een mailtje hoeft te sturen om uitverkoren te worden.

Kortom: ook de Missverkiezingen zullen waarschijnlijk nooit meer zijn zoals voorheen na deze pandemie.

Geef een reactie